top of page
Yazarın fotoğrafıGülperi Putgül Köybaşı

Bu yılın payına da Corona düştü. Hem de öyle bir düştü ki, başka hiç bir şey düşünemez olduk. Haklı olarak endişeleniyoruz, korkuyoruz. Hastalığın dünyadaki seyri can sıkıcı ve bizde de benzer bir tablo olması çok olası. Hala belirsizlikler var, “önlemler yeterli mi” sorusu aklımızdan çıkmıyor ve sağlık çalışanları şimdiden yorgun düştü…


Toplumları etkileyen bu tip olaylarda ruh sağlığı sıklıkla göz ardı edilir, sıra ona gelmez. Ancak böyle bir atmosferden ruh sağlığımızın etkilenmemesi mümkün değil. Öncesinde herhangi bir sıkıntısı olamayan kişilerde dahi yoğun kaygı hali, karamsarlık, uyku ve iştah bozuklukları, aşırı kontrolcülük ve titizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ruhsal açıdan destek alan kişilerin ise var olan belirtilerinde alevlenmeler görülebilir. Peki ne yapmalı?


Öncelikle belirsizlik ve kargaşayı arttıracak bilgi kirliliğinden uzak durmak gerekiyor. Önünüze düşen her şeyi okumayın, izlemeyin! Merak duygumuz ve anlama ihtiyacımız çok anlaşılır olmakla birlikte, sanıyorum bugün pek çok kişi için zarar verme sınırına yaklaştı. Sadece kurumsal ve güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşmanızı öneririm. Sosyal medya ile ilişkinizi sınırlandırmanız, ruh sağlığınız için artık bir zorunluluk. Özellikle bu süreçte evde kalıp virüsten korunma şansına sahip olanlar, sosyal medya etkisinde çok daha fazla kalıyor gibi görünüyor. Günü planlamaya çalışın, çocuklarla vakit geçirme, film izleme, kitap okuma gibi aktivitelere zaman ayırmaya çalışın.


Virüsten korunmaya yönelik yapılabilecekler aslında belli. Dışarıyla teması sınırlandırın, kalabalıkta bulunmayın, temasın zorunlu olduğu (sağlık, alışveriş, toplu taşıma vs) durumlarda elinizi yüzünüze götürmeyin ve ellerinizi sık sık yıkayın. Virüsün toplumun önemli bir kesiminde hafif seyrettiği gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Bunun yanında risk grubundaki kişileri (yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar) de korumak adına evinizde kalın.


Bu genel önlemlerin ötesindeki uğraşlar, ruh sağlığını olumsuz etkileyecektir. Unutmayın ki stres ve uykusuzluk vücut direncini düşürecektir. Dinlenin, iyi beslenin, evde hafif egzersizler yapın. Bunlar hem bedensel hem ruhsal açıdan daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Kaygı hali ile baş edemeyenlerin ise profesyonel izmir psikiyatrist desteği almalarını öneririm. Sağlıklı günlere tez kavuşmak dileğiyle…

Son Yazılar

Hepsini Gör

Korona günlerinde alkole dikkat!

Korona salgını ile birlikte yaşamımızda pek çok değişiklik yapmak zorunda kaldık. Günlerdir evden çıkamayanlar, salgına rağmen işe gitmek...

Kaygısız yaşamak mümkün mü?

Kaygı bozuklukları (anksiyete bozuklukları) nasıl oluşur? Yaygın anksiyete bozukluğu, fobi, panik bozukluk gibi alt tipleri ve tedavileri..

Comments


bottom of page