- Gülperi Putgül Köybaşı
- 2 Şub 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 23 Tem 2020
Bugün tüm dünyada ruh sağlığına verilen önem giderek artıyor. Buna yönelik pek çok farklı yaklaşım ve uygulama mevcut. Biliyoruz ki bir yandan toplum içinde damgalanacağı kaygısıyla pek çok kişi, psikiyatriste başvurmaktan çekiniyor. Tarih boyunca ruhsal hastalıklar ve ruh sağlığı bozuk kişilerin toplum dışına itilmiş olmaları, bu durumun en önemli nedeni. Son dönemlerde bu algıda azalma olsa da ruhsal yakınmaları için başka branşlardan yardım almayı tercih eden kişi sayısı da az değil. Zihinsel ve ruhsal yapı, insan vücudunun diğer sistemleri gibi bir işleyişe sahip olup; biyolojik, genetik veya çevresel faktörlerden etkilenebilir, işleyişi bozulabilir, hastalık üretebilir.Aynı zamanda tıpkı diğer hastalıklar gibi psikiyatrik hastalıklar da tedavi edilebilir, hastalar toplum içinde yaşamlarını üretken bir biçimde sürdürülebilirler.
Psikiyatrik hastalıklar geniş bir yelpaze içinde yer alırlar. Psikotik bozukluklar başlığı altında sınıflandırılan Şizofreni, Sanrılı Bozukluk ve Atipik Psikoz; Duygulanım Bozuklukları başlığı altında sınıflandırılan Bipolar Bozukluk ve Depresif Bozukluk; bu iki grup arasında yer alan Şizoaffektif Bozukluk; Nevrotik, Stresle İlişkili ve Somatoform Bozukluklar başlığı altında sınıflandırılan Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Panik Bozukluk, Sosyal Fobi, Özgül Fobi, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Somatizasyon Bozukluğu, Hipokondriyazis gibi hastalıklar en sık karşılaştığımız durumlardır. Bunun yanında Zeka Gerilikleri, Kişilik Bozukluklukları, Alkol ve Madde Kullanım Bozuklukları, Cinsel İşlev Bozuklukları, Uyku Bozuklukları, Yeme Bozuklukları gibi hastalıklar da psikiyatri tarafından ele alınan diğer rahatsızlıklardır.
Yukarıda ana hatlarıyla sıraladığımız hastalıkların, mutlaka bir psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Hastalık tanısı alması durumunda tedavi seçenekleri değerlendirilir.
Kimi durumlarda kişide, tanı kriterlerini karşılamasa da yaşamını zorlaştıran yakınmalar olabilir. Güncel yaşamın getirdiği stres, iş yeri sorunları, sınav stresi, aile içi çatışmalar gibi sorunlarla kişiler zaman zaman baş edemeyebilirler. Ya da yaşamına yön verme ya da karar alma gibi başlıklarda zorluklar yaşıyor olabilirler. Sadece uykusuzluk ya da cinsel isteksizlik gibi belli bir alanda sınırlı yakınmalar olabilir. Bunlar zaman zaman kişinin de farkında olmadığı bir psikiyatrik rahatsızlığın belirtisi olabileceği gibi bazen sadece döneme özgü geçici sorunlar olabilir. Bu nedenle sadece ağır psikiyatrik hastalığı olanlar değil, ruhsal anlamda zorlandığını hisseden, yaşamının bir döneminde sorunlarla baş etme güçlüğü yaşayanlar da izmir psikiyatrist başvurup yardım alabilir.
Comments